Utnyttelse av restråstoff fra sjømat – hvordan beskytte nye løsninger?

Lesetid: 3 min

Marint restråstoff som fiskehoder, skinn og andre rester fra hav og merd er en viktig verdiskapende ressurs. Restråstoffet er fullt av næringsstoffer, og selv om mye allerede i dag blir bragt til land og utnyttet til fôr, biogass og humant konsum, er mulighetene enda større for å gjøre gråstein om til gull.

Pelagisk sektor og havbruksnæringen har over år hatt en stabilt høy utnyttelsesgrad. Det er i hvitfisksektoren, spesielt i den havgående flåten at potensialet for økt verdiskaping i denne sammenhengen er størst. Lykkes næringen med høyere utnytting, vil den kommersielle gevinsten være stor, og næringen vil gi et viktig bidrag til den sirkulære økonomien og redusere matsvinn.

Særlig i perioder med synkende kvoter vil restråstoff kunne bidra til økte marginer. Det vil da være stor etterspørsel etter nye og innovative løsninger å utnytte restråstoffet på, men vår erfaring er at mange er bekymret for hvordan slik produktutvikling kan vernes både i utviklings- og kommersialiseringsfasen. I denne artikkelen gir vi våre seks tips til hvordan dere kan ta grep for å utvikle og beskytte deres ny teknologi og nye produkter:

  1. Gode tanker og løsninger undervurderes overraskende ofte. Både enkle og mer avanserte løsninger kan la seg beskytte i form av patent. Vi oppfordrer til å vurdere om nye produkter og produksjonsprosesser som inneholder noe "nytt", vil kunne la seg patentere. Dette vil kunne gi en 20 års enerett, og er generelt den beste måten å hindre at konkurrenter kan bruke samme teknologi.

  2. Ikke del informasjon om nye produkter og løsninger før dere har vurdert patentering fordi dette kan ødelegge for muligheten for å patentere. Om løsningen ikke er egnet for patentering, kan det likevel være ønskelig å holde informasjonen hemmelig. Det er derfor ofte klokt å begrense informasjonsutveksling. Samtidig – ved å velge for eksempel å publisere egen innovasjon, vil dere kunne hindre at andre patenterer samme løsning, men fordeler og ulemper må vurderes nøye.

  3. Har dere kontroll på hva konkurrentene gjør? Det er alltid smart å overvåke hvilke patentsøknader som konkurrentene innleverer. Dels fordi det er viktig for å ha kontroll på egen handlefrihet, dels for å ha oversikt over hva konkurrentene utvikler og fokuserer på. En ekstra bonus er at man ved å gjennomgå patentsøknader ofte vil lære noe nytt og som kan inspirere til nye innovasjoner.

  4. Når dere har utviklet et produkt dere har troen på, tenk på hvilken annen beskyttelse som kan være relevant. Både varemerke- og designbeskyttelse kan være relevant.

  5. Vår erfaring er at gode løsninger og nye produkter ofte skapes i samarbeid med eksterne. Tenk igjennom om dere har gode avtaler på plass som sikrer dere den bruken og kontrollen som dere trenger, underveis i utviklingen og etter samarbeidet er over. Det samme gjelder når løsningen skal kommersialiseres.

  6. Avhengig av hvilke typer produkt dere velger å utvikle, sett dere godt inn i relevante regulatoriske krav. Det gjelder strenge krav til næringsmidler, og "nye" produkter kan blant annet forutsette godkjenning fra Mattilsynet.

Kvales advokater har bred innsikt i sjømatnæringen, og omfattende erfaring med beskyttelse av produkter og prosesser. Vi har betydelig regulatorisk kompetanse innen næringsmidler (inkl. kosttilskudd), kosmetikk og legemidler. Vi kan bistå med myndighetskontakt, og ikke minst gi deg gode råd til utforming og forhandling av kommersielle avtaler.