Fiskeindustrien har lenge hatt egne regler for permittering, begrunnet med sesongpreget i næringen og den uforutsigbare tilgangen på råstoff. Blant disse særreglene har vært unntak for lønnsplikt for bedriftene, samt en utvidet dagpengeperiode for de permitterte. Under Solberg-regjeringen ble dagpengeperiodens lengde redusert til 26 uker. I 2023 kom en rapport fra en partssammensatt arbeidsgruppe som gjorde en grundig evaluering av reglene for permittering i industrien. Her var arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjonene enige om at dagpengeperioden burde utvides til 52 uker innenfor en 18-måneders periode.
Regjeringen har vurdert saken i lang tid, men trolig blitt presset av kvotesituasjonen i næringen, og presentert en løsning. Nå er det klart at organisasjonene har fått gjennomslag for synet om økt dagpengeperiode, og fra 1. desember 2024 får arbeiderne i fiskeindustrien rett til 52 uker med dagpenger i løpet av 18 måneder under permittering. Dette gjelder alle permitteringer, ikke bare nye. Regjeringens endring går frem av en tilleggsbevilgning for 2024 foreslått i Prop. 121 S (2023-2024) samt statsbudsjettet for 2025. Regjeringen begrunner saken med at den ønsker å gi langtidspermitterte bedre inntektssikring, da det ikke gjelder lønnsplikt for permitterte i fiskeindustrien i dag.
Samtidig varsler regjeringen at løsningen er midlertidig, og at det skal sendes på høring et forslag om lønnsplikt etter 26 uker for bedrifter i fiskeindustrien. Forslaget fra regjeringen om lønnsplikt er i skrivende stund ikke klart, så vi vet ikke sikkert hvilken løsning som legges på bordet.
I lys av kvotenedgangen og et betydelig press på fiskeindustrien er det gode grunner for at ordningen med 52 ukers dagpengeperiode burde gjøres permanent, og det er viktig at det kommer på plass en varig løsning som gir forutsigbare rammevilkår for næringen.